Project 158:

Music retrieval & classification


Datum bijeenkomst 158
dinsdag 18 november 2003

Titel
Music retrieval & classification

Sprekers
Steffen Pauws (Philips Research)
Jeroen Breebaart (Philips Research)

Locatie
Philips NatLab
Prof. Holstlaan 4
5656 AA Eindhoven

Tijd:
20:00 uur (vanaf 19:30 koffie)

Openbaar vervoer
Trein en bus 7 (richting Waalre of Philips campus), zie ook http://www.9292ov.nl/

Per auto
Neem op de rondweg Eindhoven Zuid (A2) afslag 33 en ga richting Valkenswaard. Eerste afslag rechts, aan het eind bocht naar rechts onder de A2 door. Het NatLab ligt aan uw linkerhand. Zie verder ANWB routeplanner

Contactpersoon
Daniël Schobben, zie bestuur

Aanmelden
Stuur de antwoordstrook per post of fax naar de secretaris of meld hier aan via de website.

Samenvatting

Music retrieval & classification

Tegenwoordig komt steeds meer audiomateriaal elektronisch beschikbaar, bijvoorbeeld in MP3 formaat. Hierdoor kunnen zowel eindgebruikers als programmamakers met een druk op de knop beschikken over een bepaald nummer uit een collectie van tienduizenden nummers. Dit kan echter alleen als bijvoorbeeld bekend is hoe of waar dit nummer is opgeslagen. Er ontstaat dus een probleem als men vergeten is hoe een nummer heet. Bovendien worden zo alleen bekende nummers teruggevonden en wordt verwante muziek uit hetzelfde genre niet ontdekt. Het is duidelijk dat er een sterke behoefte is aan systemen die enorme muziekcollecties eenvoudig toegankelijk kunnen maken.

Steffen Pauws zal het hebben over het opvragen van muziek door de melodie te neuriën: 'query by humming'.

Het is alom bekend dat mensen slecht zijn in het onthouden van titels of uitvoerders die bij een bepaald lied horen. 'Query by humming' maakt het mogelijk om een systeem een lied uit een collectie te laten terugvinden door enkel en alleen een gedeelte van de melodie te zingen dat je je herinnert van het lied. Deze manier van interactie kan toegepast worden in toekomstige muziekspelers of in (mobiele) dienstverleningen. Daarbij moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met het feit dat we niet allemaal even goede zangers zijn. En daar ligt dan ook meteen de uitdaging van het probleem. Hoe kunnen we naar de juiste melodieën zoeken als er onbekende onnauwkeurigheden aanwezig zijn in het gezongene?

Na de pauze vertelt Jeroen Breebaart over automatische muziek classificatie.

Automatische muziek analyse stelt gebruikers in staat om grote muziekcollecties beter toegankelijk te maken. Deze analyse is in het bijzonder nuttig wanneer er geen betrouwbare meta-data beschikbaar is over bijvoorbeeld het genre of de naam van de artiest en het nummer. Voorbeelden van toepassingen zijn genre- classificatie voor het automatisch ordenen van muziek en ritme-analyse voor het automatisch genereren van een playlist. In combinatie met video-analyse zijn er zelfs meer applicaties denkbaar zoals het automatisch detecteren van reclameblokken en sportsamenvattingen.

Het belooft weer een interessante avond te worden waarop de gepresenteerde materie middels een tweetal demonstraties zal worden geïllustreerd.